LIEFSTE LEVEN ARTIKEL: DUIDELIJKHEID NAAR JEZELF EN NAAR ANDEREN

Duidelijkheid: het schept helderheid en het is soms moeilijk om duidelijk te zijn, naar onszelf toe en naar de ander. Waarom is duidelijkheid zo fijn? Voor jezelf schept het helderheid als je stilstaat bij wat je echt wilt, en niet maar achter allerlei dingen aanholt die "de mensen" vinden dat er moet gebeuren. Waar wil jij echt prioriteit en energie aan geven? Denk erover na, doe die dingen bewust en zeg nee tegen de rest.

Voor een ander schept het helderheid als je duidelijk bent over wat je verwacht of wilt van de ander, of wat je zelf fijn vindt. Je kunt dat iemand van tevoren vertellen, of als reactie op wat er gebeurt. Vooraf kun je bijvoorbeeld iemand vertellen hoe jij graag de taken in het huishouden zou willen verdelen - dan kan je daar afspraken over maken. Of je vertelt iemand waarmee hij jou erg veel plezier zou doen, bijvoorbeeld voor je verjaardag. Mensen vinden het heerlijk om van iemand die duidelijkheid te krijgen, want dan hoeven ze zelf niet meer te gissen of ze jou wel ergens een plezier mee doen. Je kunt ook duidelijk reageren op een situatie, door rustig te vertellen wat je ervan vindt of door nee te zeggen. Mensen zijn vaak bang om nee te zeggen, omdat ze denken dat ze iemand kwetsen. Nou, juist niet dus, want een ander weet dan in ieder geval waar hij aan toe is met jou. Je stelt je eigen grens vast en mensen houden van grenzen. Nee zeggen is duizend keer beter dan maar toegeven terwijl je eigenlijk geen snars zin hebt. Nee zeggen getuigt van respect van jou naar de ander en naar jezelf.

En nee zeggen is ook iets dat je moet oefenen: zeg het rustig, geef eerst een complimentje (wat fijn dat je aan me gedacht hebt) en geef geen uitleg waarom het nee is. Als je het echt meent, kan je een alternatief voorstellen, maar alleen als je er echt zin in hebt! Begin eerst met oefenen bij mensen waar je het niet zo eng vindt. Je zult zien, na verloop van tijd gaat het je steeds beter af en vinden anderen jou alleen maar leuker! Laat staan dat je jezelf steeds leuker zult vinden!

Joke Botman, CPCC
Gecertificeerd life coach

LIEFSTE LEVEN Coaching

The MAKEOVER COMPANY
055-3661273
www.liefsteleven.nl
joke@liefsteleven.nl

<- - - Terug naar het artikelen-overzicht