LIEFSTE LEVEN ARTIKEL: GOLVEN VAN ENERGIE

Het is algemeen bekend dat je in je slaap golfbewegingen in je hersenactiviteit hebt. Men heeft vastgesteld dat die golfbewegingen ook overdag gelden. We zijn een bepaalde tijd heel actief en energiek, maar dan zakken we langzaam in en hebben behoefte aan een pauze om ons weer te herstellen. Na die herstelpauze zijn we weer vol energie en alert om onze bezigheden weer op te pakken. Overdag duren die periodes 90-120 minuten, waarna een pauze van ca. 15 minuten nodig is, waarin even diep ontspannen wordt.

En ontspanning is net zo belangrijk als een prestatie leveren - kijk maar naar hoe topatleten hun training opbouwen: na een fikse inspanning is de herstelperiode net zo waardevol en heeft een belangrijke functie om daarna nog betere prestaties te leveren. Winston Churchill heeft gezegd dat hij nooit al zijn harde werken en belangrijke beslissingen tijdens de oorlog had kunnen volhouden als hij niet iedere middag even naar bed was gegaan. De kwaliteit van het ontspannen draagt veel bij tot de kwaliteit van het werk zelf.

Als je die herstelpauzes niet in acht neemt, betekent het dat je jouw lichaam dwingt om toch door te gaan terwijl het eigenlijk behoefte heeft aan ontspannen. Daardoor blijf je steeds "op spanning" (het lijkt wel een fietsband!), en ga je naar onnatuurlijke wegen zoeken om door te kunnen gaan (bv koffie) en heb je slaappillen nodig om eindelijk wel te kunnen ontspannen. Je luistert niet naar je natuurlijke ritme.

Ga eens bij jezelf na of je zo'n dip in je energie goed kunt waarnemen. Schrijf eens op om de hoeveel tijd dat gebeurt. En probeer dan eens een pauze te nemen waarin je even iets heel anders doet: yoga, met anderen wat drinken, mediteren, een mooi boek lezen. Wat ontspant jou het best? Hoe voel je je daarna? Met pauzes zul je de hele dag door meer en beter presteren, dan dat je jezelf dwingt om alsmaar door te gaan. Echt waar!

Joke Botman, CPCC
Gecertificeerd life coach

LIEFSTE LEVEN Coaching

The MAKEOVER COMPANY
055-3661273
www.liefsteleven.nl
joke@liefsteleven.nl

<- - - Terug naar het artikelen-overzicht