LIEFSTE LEVEN ARTIKEL: LEVEN MET GRATIE EN LEF

Het lijken twee tegenstrijdige zaken, gratie en lef. Toch hebben ze een factor met elkaar gemeen: die van zelfbewustheid, van geestkracht.

Met gratie leven, betekent dat je accepteert wat jij niet veranderen kunt. Het betekent zeker niet dat je over je heen laat lopen of alles maar accepteert: je maakt een bewuste en weloverwogen keuze waar je wat aan kunt doen en waar niet. Je kiest er zelf voor waar je energie in wilt steken. Je vindt jezelf te belangrijk om je kortbare energie te verspillen. Daar heb je wel kracht in jezelf voor nodig, om niet te blijven zeuren over dingen die je anders wilt hebben maar wat gewoonweg niet kan.

Kracht heb je ook nodig om te leven met lef. Leven met lef betekent je grenzen zoeken, je goede eigenschappen uitbuiten om je leven zo zinvol mogelijk te maken. Niet altijd de gemakkelijke weg kiezen, want dat brengt minder voldoening. Als je een talent gekregen hebt, gebruik het dan om jezelf en anderen vooruit te helpen. Ik heb een briefje aan m'n computer hangen: Freedom lies in being bold. Vrijheid komt van lef hebben. Je overwint je angst, en daarmee een stuk van jezelf dat je tegenhoudt om ten volle te leven.

Waar haal je die kracht vandaan? Heb je wel zoveel kracht? Je hebt ontzettend veel kracht als je het maar inzet voor de dingen die jou aan het hart gaan. Als je de dingen oppakt omdat het zo hoort, omdat een ander het van jou verwacht, voel je de kracht uit jezelf wegvloeien. Maar als je goed naar jezelf luistert, en jouw hartedingen doet, heb je eindeloze kracht: veerkracht, geestkracht, uithoudingsvermogen te over! Luisteren naar jezelf, dat is de clou! En niet alleen horen wat jouw innerlijk zegt, maar er ook naar handelen! Want als je jouw hartedingen doet, ben je een veel gelukkiger mens en daardoor zoveel fijner om mee samen te leven voor een ander. Niks egoïstisch, je doet er jezelf en de ander alleen maar plezier mee om je hart te volgen. Met gratie en lef!

Joke Botman, CPCC
Gecertificeerd life coach

LIEFSTE LEVEN Coaching

The MAKEOVER COMPANY
055-3661273
www.liefsteleven.nl
joke@liefsteleven.nl

<- - - Terug naar het artikelen-overzicht