LIEFSTE LEVEN ARTIKEL: MIJN ZAAK, JOUW ZAAK - over Byron Katie

Eén van mijn favoriete mensen is Byron Katie, een Amerikaanse vrouw die na een moeilijke tijd in haar leven, vrede heeft gevonden in het aanvaarden van de werkelijkheid om haar heen: in omstandigheden en in mensen. Ze heeft een fantastisch boek geschreven: Vier Vragen die je Leven Veranderen.

Een prachtig principe van haar is dat alles is onder te verdelen in mijn zaak, jouw zaak en God's zaak. Alles waar ik iets aan kan doen, waar ikzelf controle over heb, is mijn zaak. Bijvoorbeeld: mijn huis zit strak in de verf. Alles waar iemand anders controle over heeft, is "jouw zaak". B.v. het huis van de buren heeft gebladderde verf. En alles waar niemand echt grip op heeft, is God's zaak (niet godsdienstig bedoeld), of de zaak van de werkelijkheid. B.v. de zon brandt op de verf van de huizen.

Nou willen wij nogal graag in iemand anders' zaak zitten (die gebladderde verf is een schande voor de buurt: ze moeten er echt wat aan doen!) Wij denken dat wij beter weten wat goed is voor een ander dan die persoon zelf kan beslissen. We gaan bedisselen of duwen, en zijn dan ook nog kwaad als onze inmenging en ons 'goedbedoelde advies' in de wind geslagen wordt.

Maar, als wij in iemand anders' zaak zitten, is er niemand in onze eigen zaak, niemand die voor ons huisje zorgt. En dat kan je alleen maar zelf doen. Als je eigen zaak leeg is, geeft dat een gevoel van eenzaamheid, van afzondering van jezelf. Om te denken dat ik weet wat het beste is voor iemand anders, is pure arrogantie, en het resultaat is spanning, angst en stress.

Weet ik wat goed voor mij is? Dat is m'n enige zaak. Laat me daaraan werken voordat ik jouw probleem oplos. En laat ik jou de vrijheid om voor je eigen zaak te zorgen. Dus, volgende keer als je je gespannen of oncomfortabel voelt, vraag je af in wiens zaak je zit, herken het en lach erom!

Joke Botman, CPCC
Gecertificeerd life coach

LIEFSTE LEVEN Coaching

The MAKEOVER COMPANY
055-3661273
www.liefsteleven.nl
joke@liefsteleven.nl

<- - - Terug naar het artikelen-overzicht