LIEFSTE LEVEN ARTIKEL: BEWUST LEVEN

Waarom worden Franse vrouwen niet dik? Ook al doen ze niet aan fitness? Ook al eten ze een drie-gangen lunch, en 's avonds nog eens een drie-gangen diner? En zitten ze op een terras met een kopje koffie en een gebakje? En drinken ze regelmatig hun glaasje wijn? Dat is het onderwerp van een heel leuk boek: Waarom Franse vrouwen niet dik worden, door Mireille Guiliano. (ISBN 90-6305-152-2)

Het antwoord is dat ze genieten van het eten, en er heel bewust mee omgaan. Ze eten overal wat van mee, maar gaan zich er niet aan te buiten. Ze weten precies hoeveel genoeg voor hen is. Af en toe verwennen ze zichzelf, maar doen dat zonder schuldgevoel omdat ze weten dat ze in de dagen daarna wat minder eten waardoor ze weer in evenwicht zijn.

Zo is het ook beter om te eten zonder verdere afleidingen zoals TV, krant, boek. Echt aan de tafel gaan zitten en alleen je aandacht op het eten richten. Proeven hoe het smaakt in je mond, wat de temperatuur is, bewust heel goed kauwen, genieten van het lekkere eten. Wedden dat je dan veel eerder verzadigd bent? Je kunt je dan halverwege je bord afvragen: heb ik dit nog nodig? Of kan je het beter meteen in de WC mikken zonder dat het eerst door je eigen lichaam heen gaat? Moet je persť een groot gebakje opeten, of zijn een paar hapjes al genoeg voor de smaak en de verwennerij?

En het leuke is, als je je zo bewust wordt van je omgang met eten, dan ga je ook andere zaken met nieuwe ogen bekijken. Hoe vaak zit je niet voor de TV te zappen en ben je er veel meer tijd mee kwijt dan je je eigenlijk had voorgenomen? Hoe vaak verspil je je tijd aan iets terwijl je nog zoveel leuke plannen hebt liggen?

Bewust leven: dat is de clou. Wees je bewust van wat je wilt eten en hoeveel, voldoende om genoeg energie te hebben en ook slank te blijven. Wees je bewust van hoe je de TV wilt gebruiken: als een informatiemedium waar je een programma uitkiest voor de inhoud en daarna de TV uitzet. Wees je bewust waar je je energie aan spendeert en vraag je af of je dat wel zo wilt. Wees je bewust van met welke mensen je omgaat, en wil je dat wel of passen ze eigenlijk niet meer in jouw wereld en zuigen ze energie bij je weg? Stel jezelf af en toe eens de vragen: waarom doe ik dit? Vind ik dit nog wel leuk? Voegt het energie toe? Is het niet een oude gewoonte? Het maakt het leven rijker, smakelijker en slanker!

Joke Botman, CPCC
Gecertificeerd life coach

LIEFSTE LEVEN Coaching

The MAKEOVER COMPANY
055-3661273
www.liefsteleven.nl
joke@liefsteleven.nl

<- - - Terug naar het artikelen-overzicht