LIEFSTE LEVEN ARTIKEL: TROTS ZIJN OP JEZELF

Als ik iets spannends heb gedaan dat goed is gelukt: een goede presentatie gegeven, een moeilijk kraagje genaaid dat mooi valt, dan slaak ik nog wel eens de kreet: Goh, wat heb ik dat toch goed gedaan, hè! of Jeetje, wat ben ik toch goed, hè! (Ik weet nu al dat, als mijn moeder dit leest, ze hardop begint te lachen, zo van: die meid kan zo pochen!)

Ik zing bij een koor. Ik zit bij de alten, en na ieder concert zeg ik tegen mijn mede-alten hoe goed wij het wel niet hebben gedaan, dat de alten weer geweldig hun partij hebben gezongen. Dan moeten ze altijd weer een beetje lachen, en laatst wilde iemand nog een bosje veren voor me meebrengen!

Maar waarom zou je jezelf geen compliment geven? En zeker als je het verdiend hebt! Ik heb dat altijd al gedaan, en het bevalt me prima. Je moet jezelf af en toe een compliment geven, want een ander komt er soms te weinig aan toe, zonder zich daar bewust van te zijn. Wacht niet tot een ander het eindelijk doet, want daar word je alleen maar chagrijnig van en zou je gaan denken dat ze je niet waarderen (niet waar!)

Als je plezier hebt beleefd aan je prestatie, en je hebt je uiterste best gedaan, dan heb je wel een schouderklopje verdiend, ook al geef je die aan jezelf! Sommige mensen vinden dat opscheppen, maar ik vind het voor jezelf zorgen. Gewoon doen!

Trots zijn op jezelf is zo belangrijk! Het voedt je en het geeft je energie. Ga eens rustig zitten en bedenk (en schrijf op) wat je het afgelopen jaar hebt gedaan waar je trots op bent. En dat hoeven niet alleen prestaties te zijn, maar ook een goede relatie met je man of je kinderen hebben, want dat is ook hard werken! En ga dan eens even lekker "badderen" in dat gevoel van trots dat je dat toch wel even hebt geflikt, dit jaar! Vrouw, wees trots op jezelf!

Joke Botman, CPCC
Gecertificeerd life coach

LIEFSTE LEVEN Coaching

The MAKEOVER COMPANY
055-3661273
www.liefsteleven.nl
joke@liefsteleven.nl

<- - - Terug naar het artikelen-overzicht